Avrupa Birliği Bakanlığı’nın, Adalet Bakanlığı ve Türkiye Barolar Birliği ile işbirliği içerisinde yürüttüğü, İngiltere Büyükelçiliği tarafından Avrupa’yı Birleştirme Programı kapsamında desteklenen “Avukatlar için Yargı ve Temel Haklar Projesi"nin aktiviteleri arasında planlanan yurtdışı çalışma ziyareti, 4-8 Kasım 2013 tarihleri arasında Londra - İngiltere’de üç günlük bir resmi program çerçevesinde düzenlendi. Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı (Foreign & Commonwealth Office) tarafından organize edilen çalışma ziyaretine, Türkiye Barolar Birliği temsilcisi ile Konya, Erzurum, Şanlıurfa, Siirt, Kastamonu, Manisa ve Trabzon Barosu avukatlarının yanı sıra Adalet Bakanlığı ve Avrupa Birliği Bakanlığı yetkililerinin de yer aldığı 13 kişilik bir heyet katıldı .
Ziyaret programının birinci gününde, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı yetkilileri ile Avrupa Birliği ve İngiltere arasındaki siyasi ve hukuki ilişkilerin ele alındığı ve Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen toplantıda, Yargı ve Temel Haklar faslı konusunda İngiltere’nin Türkiye politikası hakkındaki görüşleri öğrenildi. Ayrıca, İngiltere’de gündemdeki yerini koruyan Avrupa Birliği’nden ayrılma düşüncesi ile ilgili muhtemel bir referandum, bunun iç ve dış etkileri ve siyasi partilerin konuya yaklaşımları üzerinde değerlendirmelerde bulunuldu.
İlk gün kapsamında düzenlenen ikinci ziyaretin adresi ise Türk-İngiliz Avukatlar Derneği oldu . İngiltere’deki hukuk düzeni ve işleyişi, Türk avukatların buradaki konumu vb. hususların ele alındığı toplantıda, Avrupa Birliği’nin avukatların mesleki koşulları üzerindeki etkileri tartışıldı. İngiltere’de yürürlükte bulunan hukuk sisteminin avukatlık mesleğinin icrası üzerinde ortaya çıkardığı fiili durum, mesleğin icra usulleri ve çeşitli avukatlık unvanları veya statüleri (Barrister-Solicitor-Lawyer) toplantının ilgi çeken konuları arasında yer aldı.
İkinci günün ilk toplantısı, İngiltere’de “Barrister” statüsündeki avukatların bağlı oldukları “Inner Temple”da düzenlendi. Avrupa Birliği Adalet Divanı’nda görev yapmış emekli yargıç ve profesörlerin de katılımlarıyla gerçekleştirilen toplantıda, Avrupa Birliği hukukunun Anglo-sakson hukuk sistemine etkisi ve konuşmacıların tecrübeleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunuldu .
İkinci gün düzenlenen bir başka etkinlik kapsamında ise “Barrister” statüsündeki avukatların İngiltere ve Galler’de meslek örgütü statüsünde bulunan “Bar Council” ziyaret edildi. Burada düzenlenen toplantıda, Türkiye’deki ve İngiltere’deki avukatların mesleki-örgütsel yapılanmaları karşılaştırıldı ve iki taraflı değerlendirmelerde bulunuldu. Gerçekleştirilen sunumlar, çalışma ziyaretine katılan heyet üyelerinin “Bar Council”deki iyi uygulamalar hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmasına vesile oldu. Bunun yanı sıra, Türkiye Barolar Birliği ile Bar Council arasında geçmiş yıllarda gerçekleştirilen ortak faaliyetlerden hareketle, bundan sonraki dönemde oluşabilecek rmuhtemel işbirliği fırsatları hakkında iyi dilek ve tememniler bir kez daha vurgulandı.
Üçüncü gün ilk toplantı, Muhafazakar Parti milletvekili ve aynı zamanda Adalet Komitesi üyesi de olan Mr. Rehman Christi ile “Westminster Palace”ta gerçekleştirildi. Toplantıda, İngiliz Parlamentosunda yasama süreçleri ve Lordlar Kamarası ile Avam Kamarasının fonksiyonları ve oluşumları hakkında bilgi alındı. Ardından, Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi (Supreme Court) ve “Royal Courts of Justice”e ayrı ayrı ziyaretlerde bulunuldu. Ziyaret kapsamında heyet, resmi görevlilerin anlatımları neticesinde, mahkemelerin tarihsel gelişim evresi ile mahkeme salonlarında yargıcın, “Barrister” ve “Solicitor” statüsündeki avukatların konumları, dava sırasındaki icraatları ve tanıklık ve jüri üyeliği gibi konularda ayrıntılı şekilde bilgilendirildi. Ayrıca, Supreme Court salonlarında devam eden bir mahkeme, dahili TV yayınında canlı olarak katılımcılar tarafından izlendi.
Resmi program kapsamındaki son ziyaret ise, uluslararası bir hukuk firması olan ve bünyesinde “Solicitor” statüsünde çok sayıda avukatın çalıştığı Allen & Overy’e gerçekleştirildi. Burada, aynı zamanda firma ortaklarından olan Mr Stephen Denyer tarafından yapılan ayrıntılı sunumda , firmanın çalışma alanları, tarihçesi , yapılanması, organizasyonu ve İngiltere’de özel sektörde çalışan avukatların durumları ile ilgili bilgi edinildi.
Ekim 2012’den bu yana yürütülmekte olan ve 7 ilde düzenlenen seminerler sonucunda 500’ü aşkın avukatın “Yargı ve Temel Haklar Faslı” ile ilgili eğitim aldığı “Avukatlar için Yargı ve Temel Haklar Projesi”nin Aralık 2013’te düzenlenmesi planlanan kapanış faaliyeti ile tamamlanması öngörülmektedir.. “AB Müzakere Sürecinde Yargı ve Temel Haklar” kitapçığı ve seminerlere ilişkin haberler ile eğitim dokümanlarına http://www.yargivetemelhaklar.org/ adresinden ulaşılabilir.