AB DESTEKLİ "ÇANKIRI'DA KAYIT DIŞI İSTİHDAMA KAYITSIZ KALAMAYIZ PROJESİ" KAPSAMINDA ÇANKIRI MERKEZ VE ÇERKEŞ İLÇESİ'NDE BİRER KONFERANS DÜZENLENDİ.
Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliğine yönelik geliştirilmiş olan Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı-IPA'nın "İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi" bileşeni kapsamında Yenilikçi Yöntemlerle Kayıtlı İstihdamın Teşviki Hibe Programı geliştirilmiştir.
Bu hibe programı kapsamında, Çankırı Valiliği, Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası ile Çankırı Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası ortaklığıyla uygulanmakta olan "Çankırı'da Kayıt Dışı İstihdama Kayıtsız Kalamayız" isimli projenin faaliyetlerinden olan "bilinç kazandırma konferansları" Çankırı Merkez ve Çerkeş İlçesi'nde düzenlenmiştir.
İlk konferans 29.11.2010 tarihinde Çankırı Büyük Otel'de yapıldı.
Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hayrettin Çelikten açılış konuşması yaparak "Bu proje ile Çankırılı vasıfsız, dar gelirli 160 vatandaşımızı vasıflı hale getireceğiz. 80 vatandaşımız Güvenlik Kursu, 60 vatandaşımız Bilgisayarlı ön muhasebe kursu ve 20 vatandaşımız da İngilizce kursu alacaklar. Kayıt dışı istihdamla ilgili Kastamonu TSO ile de Ilgaz dağındaki kayıt dışı çalışanlarla ilgili bir ortak projenin de devam ettiğini" söyledi.
Vali Yardımcısı (AB İl Daimi Temas Noktası) Haldun Aksalman "İlk olarak kayıt dışılığın özünde beslendiği arızayı gidermemiz gerekir. İnsanların korkulu dünyasından uzaklaştıkça insanlar kendilerini daha denetimsiz hissederler. İşletmeler ya da geniş anlamda bireyler için kar temel unsu olmamalıdır." dedi.
Açılış konuşmaları sonrasında İl Planlama Müdürü Gazi Baykaler tarafından proje hakkında kısa bilgi verildi. Buna göre;
PROJE TUTAR:158.647 €
HİBE MİKTARI:142.782 €
PROJE SAHİBİ-ORTAKLARI: Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası, Çankırı Valiliği, Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası
PROJE SÜRESİ: 10 ay (Başlangıç:14.07.2010)
VASIF KAZANDIRILACAK KİŞİ SAYISI: 160
PROJE KAPSAMINDA İSTİHDAM SAYISI: 3
Projenin temel olarak bilinç kazandırma ve vasıf kazandırma faaliyetleri mevcuttur. Bilinç kazandırma kapsamında Broşür hazırlanması, konferans düzenlenmesi, işveren ziyaretleri ve web sitesi hazırlanması bulunmaktadır. Vasıf kazandırma faaliyeti içerisinde 80 kişinin özel güvenlik görevlisi kursuna alınması, 60 kişinin bilgisayarlı ön muhasebe kursuna alınması ve 20 kişinin İngilizce kursuna alınması planlanmıştır. Bu kurslarla bireylere vasıf kazandırılması ve böylece sigortalı istihdam edilebilirlik şansının artırılması hedeflenmiştir.
"Kayıt dışı İstihdama Kayıtsız Kalamayız" projesi hakkında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Veysel Bozkurt konferans vererek katılımcıları bilgilendirdi. Hepimiz kayıt dışı sistemin birer parçasıyız diyerek sözlerine başlayan Bozkurt "Kayıt dışı istihdamda, işletme küçüldükçe kayıt dışılık artmaktadır. Ülkemizde de işletmelerin %90'ı küçük işletmelerden oluşmaktadır. Bu nedenledir ki 2010 yılı Ağustos ayı verilerinde 23 bin 195 kişiden 10 bin 383 kişi kayıt dışı çalışmaktadır. Bu oranın en fazlası da % 85.9 ile Tarım sektörü yer almaktadır. Kayıtlı tarım sektörü tümüyle kayıt dışı istihdam yapıyor desek yerdir. Bu rakamlar şu gerçeği de ortaya koymaktadır. Türkiye'de iki kişiden biri kayıt dışı istihdam da yer almaktadır. Kayıt dışı çalışarak ve çalıştırılarak aslında birbirimize de suç ortağı yapmaktayız. Son zamanlarda ülkemizde bir düzelme gözükse de yıllık kayıt dışı istihdam nedeni ile ekonomideki kaybımız 95 milyar liradır." dedi.
Konferans sonunda söz alan Çankırı Valisi Şemsettin Uzun, özel sektöre hiçbir zaman kötü gözle bakmadığını dile getirerek "Vatandaşlarımız vergi konusunda daha dikkatli olmalıdır. Ben neslimin geleceğini düşünüyorum. Yeşil kartım var diye çalışanların sigorta olmak istemediklerini duyuyoruz. Nereye kadar böyle devam eder." dedi. Kayıt dışı konusunda hepimizin duyarlılık göstermesi ve sorumlulukların yerine getirilmesinin gerektiğini de sözlerine ekledi.
Konferans sonunda 230 katılımcıya sertifikaları verildi. Ayrıca AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı İPA kapsamında yayımlanan hibe çağrılarını izleyerek 2010 yılında İlimize proje kazandıran Yapraklı Kaymakamlığı, İl Özel İdaresi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, Çerkeş Kaymakamlığı ve Çankırı Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'ne Çankırı Valisi tarafından "teşekkür" plaketi verildi.
Proje kapsamında aynı içerikli ikinci konferans 30.11.2010 tarihinde Çerkeş 80. Yıl Cumhuriyet İlköğretim Okulunda düzenlendi.
Konferanslara yaklaşık 400 katılımcı iştirak etti. AB Uyum, Danışma ve Yönlendirme Kurulu üyelerinin de konferansa katılımları sağlandı. Her katılımcıya kayıt dışı ile ilgili bilgiler içeren broşürler verildi.