Kırklareli Valiliği İl Özel İdaresi tarafından yürütülen ve IPA Türkiye-Bulgaristan Sınır Ötesi İşbirliği Programınca desteklenen, Kırklareli Gastronomi Eğitim Merkezinin açılış töreni, 30 Mayıs 2016 Pazartesi günü Saat 14.00’da Halk Eğitim Merkezinde gerçekleştirildi.
Açılış törenine; Kırklareli Milletvekili Sayın Selahattin MİNSOLMAZ, Kırklareli İl AB Daimi Temas Noktası Vali Yardımcısı Günay ÖZTÜRK, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ziya ESER, İl Genel Meclis Başkanı Safet ÜRESİN, Bulgaristan Haskova Valiliğine bağlı Macarova Belediyesi Meclis Başkanı, Proje Koordinatörü ve Tercümanı, İl Özel İdare Genel Sekreter Yardımcıları Erol AKYÜZ ve Bilal KUŞOĞLU, İl Özel İdaresi Birim Müdürleri, personeli, İl Müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Proje Hakkında Genel Bilgi:
Proje kapsamında Kırklareli Halk Eğitim Merkezi ASO Müdürlüğünün alt katında depo olarak kullanılan alan profesyonel aşçılık eğitiminin verileceği mutfağa dönüştürülmüştür. Bu projenin süresi 20 ay olup Temmuz ayında sonlanacaktır. Gastronomi Eğitim Merkezinin toplam bütçesi 323.744,47 Euro’dur. Bu projenin fikir olarak çıkış noktası ise İlimizin oldukça geniş bir yemek kültürü olmasına karşın Kırklareli’nde bir gastronomi eğitim merkezinin eksikliği ve bu alanda yetiştirilen elemanların sertifikasız olmasıdır. Verilecek olan eğitimlerle yapımı tamamlanan Gastronomi Eğitim Merkezinde; sertifikalı eğitimler verilerek bu alanda istihdam eden kişi sayısını artırmak, ilimizden eğitim amaçlı olan göçün bir nebze önüne geçebilmek projenin ana hedefleri arasındadır. Projenin sürekliliğini sağlamak adına Kırklareli Milli Eğitim Müdürlüğü ile 28.04.2014 tarihinde 7 yıl süreli ortaklaşa bir protokol imzalanmıştır.
Ayrıca 25 Mayıs 2016 tarihinde Macarova Belediyesinde düzenlenen tören ile kendilerinin projeyle restore etmiş oldukları Dimitar Madjarov aşçılık okulu ve yemek salonunu birlikte hizmete açmıştır. Bundan sonraki süreçte 3 ve 4 Haziran tarihlerinde Macarova Belediyesinde gerçekleştirecek yemek eğitimi ile Kırklareli’nden götüreceğimiz 10 öğrenci orada Türk yemeklerini yaparak tanıtacaklardır. Aynı şekilde 6 ve 7 Haziran tarihlerinde Macarova Belediyesinden gelen öğrenciler bugün açmakta olduğumuz Gastronomi Eğitim Merkezinde kendi yörelerine özgü yemeklerini yapıp tanıtacaklardır.