Sivil Toplum Diyalogu II - Mikro Hibe kapsamında desteklenen ve Adana Sürdürülebilir Kalkınma Çevre Tüketici Koruma ve Kültür Derneği (ADASÜRKAL) ile İtalya'nın Trebisacce şehrinde bulunan PASSAGGI adlı Çevre ve Kültür Derneği'nin ortaklaşa hazırladıkları "Multidisipliner bir Metot Olarak Çevre Eğitimi" adlı projenin yurtdışı çalışma ziyareti 7-9 Eylül 2011 tarihleri arasında PASSAGGI Derneğinin hazırladığı program dahilinde İtalya'da gerçekleştirildi.
ADASÜRKAL Derneği temsilcileri ilk önce "Recycling Gum" adlı plastik geri dönüşüm fabrikasını ziyaret ettiler. Bu ziyarette atık plastik maddelerin geri dönüşümünün nasıl sağlandığını, plastik maddelerin hurdadan alınıp temizlendikten sonra modern makinelerden geçirilerek nasıl granül haline getirildiğini ve granül plastikten çeşitli kullanılabilir ticari ürünlerin (şişe, kavanoz, meyve sebze sepetleri vs.) nasıl üretildiğini adım adım izlediler.
Günün ikinci yarısında, ekipler çevreciliğin başka bir teması hakkında bilgi edinmek üzere Calabria ilinin iftihar ettiği, kültür, bioçeşitlilik, bitki örtüsü ve doğanın korunması açısından bir örnek teşkil eden ildeki iki milli parktan birinde bulunan müzeyi ziyaret ettiler. Parco Nazionale del Pollina adlı bu müzede, bölgede yaşayan ve doğada bulunan her çeşit bitki, böcek, kuş, kelebek ve çeşitli hayvanlar orijinalleri bozulmadan fakat cansız bulunup sergilenmekte. Bu tür müzeleri ilk, orta öğrenim ve üniversite öğrencileri başta olmak üzere merak eden herkesin ziyaret etmekte olduğu ve müzede multivizyon gösterisi eşliğinde eğitimler verilmekte olduğu görüldü.
9 Eylül 2011 günü öğleden önce yerel basın mensuplarına projenin amacı, her iki derneğin profilleri hakkında bilgi verildi. Bilhassa, Türkiye ve İtalya'da faaliyet gösteren STK'ların bu şekilde birbirlerini tanımaları, faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olmaları ve çevrenin önemi hakkında görüş alışverişinde bulunmalarının faydaları anlatıldı. Her iki derneğin projedeki rolleri izah edildi.
Öğleden sonra ise çeşitli kurum ve kuruluşların üst düzey temsilcilerinin katılımı ile çalıştay toplantısına başlandı. Açılış konuşmalarında her iki derneğin temsilcileri de inşa edilen bu dostluk ve ortaklık köprüsünün, AB'nin buna imkan vermesinin ve bu tür çalışmaların sürdürülebilir olmasının önemini vurgulayan konuşmalar yaptılar. Resmi ve özel kurum temsilcileri ve protokol çalıştaya katılmaktan dolayı duydukları memnuniyetlerini belirttiler.
Konuşmalardan sonra Trebisacce'de faaliyet gösteren birçok çevre ve kültür dernekleri sunumlar yaparak dernekleri ve faaliyetleri hakkında bilgi verdiler. Katılımcıların bilhassa Türkiye ekibine sordukları çeşitli sorular ADASÜRKAL Derneği temsilcileri tarafından cevaplandırıldı.