JEAN MONNET BURS PROGRAMI HAKKINDA BİLGİ NOTU
Ülkemizin Avrupa Birliğine tam üyelik sürecinde kamu kurum ve kuruluşlarımızdan özel sektöre, sivil toplum örgütlerimizden üniversitelere diğer bir ifadeyle toplumun her kesimine önemli görevler düşmektedir. Bu sebeple, toplumun her kesiminde AB ile ilgili konuları takip eden ve bu konularda uzmanlaşan kişilere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyaç doğrultusunda, Jean Monnet Burs Programı 1989 yılında Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Komisyonu arasında imzalanan bir anlaşma çerçevesinde oluşturulmuştur.
1990-1991 akademik yılında ilk bursiyerlerine AB üyesi ülkelerde eğitim imkanı sağlayarak başlayan Jean Monnet Burs Programı Türkiye’nin en uzun soluklu AB projelerinden biridir. Aradan geçen yaklaşık 23 yıllık süreçte yaklaşık 1800 kişi Jean Monnet bursundan yararlanarak AB üyesi ülkelerde AB ile ilgili konularda yüksek lisans veya araştırma yapma imkanına sahip olmuştur.
Bursun Amacı: Jean Monnet Burs Programı, Türkiye Cumhuriyeti’nin AB’ye tam üyelik hedefi çerçevesinde, AB müktesebatı konusunda bilgi sahibi personel sayısını artırılmasını ve gerekli idari kapasitenin geliştirilmesini amaçlamaktadır.
Bursun Kapsamı: Jean Monnet Burs Programı, ülkemizin AB'ye uyum süreci ve AB müktesebatı ile doğrudan ilgili konularda gerçekleştirilecek akademik çalışmaları desteklemektedir. Bu bağlamda, AB müktesebatı kapsamında yer alan aşağıdaki alanlarda yapılacak çalışmalar için burs verilmektedir:
·Malların Serbest Dolaşımı,
·İşçilerin Serbest Dolaşımı,
·İş Kurma Hakkı ve Hizmet Sunumu Serbestisi,
·Sermayenin Serbest Dolaşımı,
·Kamu Alımları,
·Şirketler Hukuku,
·Fikri Mülkiyet Hukuku,
·Rekabet Politikası,
·Mali Hizmetler,
·Bilgi Toplumu ve Medya,
·Tarım ve Kırsal Kalkınma,
·Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı,
·Balıkçılık,
·Taşımacılık Politikası,
·Enerji,
|
·Vergilendirme,
·Ekonomik ve Parasal Politika,
·İstatistik,
·Sosyal Politika ve İstihdam,
·İşletmeler ve Sanayi Politikası,
·Trans-Avrupa Şebekeleri,
·Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu,
·Yargı ve Temel Haklar,
·Adalet, Özgürlük ve Güvenlik,
·Bilim ve Araştırma,
·Eğitim ve Kültür,
·Çevre,
·Tüketicinin ve Sağlığın Korunması,
·Ortak Ticaret Politikası (Gümrük Birliği ve/veya Dış İlişkiler),
·Mali Kontrol,
·Dış, Güvenlik ve Savunma Politikaları.
|
Burs Programının Hedef Kitlesi: Kamu sektörü çalışanları, özel sektör çalışanları, sivil toplum kuruluşu mensupları, üniversite son sınıf, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile akademik ve idari personel programa başvuru yapabilmektedir.
Seçim Kriterleri: Jean Monnet Burs Programı için talep edilen seçim kriterler şunlardır: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak; 4 yıllık lisans derecesine sahip olmak; yabancı dil bilgisine sahip olmak (örneğin İngilizce için IBT TOEFL 79, IELTS 6.5 düzeyinde); uygun mezuniyet ortalamasına sahip olmak (4 ÜZERİNDEN 2,5 100 ÜZERİNDEN 65: eğer mezuniyet ortalaması belirlenen puanlardan düşük ise burs için başvuru yapılan konuyla ilgili 36 ay iş deneyimine sahip olmak).
Bursiyerlerin Seçilme Süreci: Duyuruda ilan edilen seçim kriterlerine göre başvuru evrakını eksiksiz sunarak ön elemeden geçen adaylar, başvuru formunda belirttikleri yabancı dilde yapılacak yazılı sınava davet edilirler. 2015-2016 akademik yılı için bursiyerlerin seçimi sadece yazılı sınav yapılarak gerçekleştirilecektir.
Burs Süresi ve Eğitim Programlarına Yerleştirme: Bursiyerler en az 3 aylık, en fazla 12 aylık dönemde AB üyesi ülkelerde bir üniversite veya üniversiteye eş değer bir kuruluşta yüksek lisans öğrenimi görme veya araştırma programlarına katılabilme imkanına kavuşacaklardır.
Bursiyer Sayısı: 2015-2016 akademik yılında 210 kişiye burs verilmesi planlanmıştır. Bursların %60'ı kamu sektörüne (126 kişi), %30’u üniversitelere (63 kişi) , %10’u ise özel sektöre (21 kişi) tahsis edilecektir.